Welke thee mag je nu drinken?

Een tijdje terug kreeg ik van een zwangere vrouw de vraag welke thee ze wel en niet mocht drinken tijdens haar zwangerschap. Misschien zijn er meer vrouwen die zich dat afvragen. Ik ben een echte theeleut, koffie lust ik niet. Ik vind het heerlijk ruiken dat wel. Thee is een fijne drank, het is gezond en lekker door de diverse smaken die je kunt drinken. In 2023 zit er ook een zakje met losse zwangerschapsthee in de goodiebag. Deze thee krijgen jullie cadeau van Rianne (Christelijke doulapraktijk Febe) en zit in de goodiebag die je krijgt tijdens de intake. Ik ben het internet afgestruind om jullie zo goed mogelijk voor te lichten.

Wat is nu echt thee?

Binnen thee wordt er onderscheid gemaakt tussen echte thee (groen, zwart en wit), kruidenmelanges en rooibos. Echte thee, voornamelijk zwarte thee, bevat cafeïne ook wel theïne genoemd, er is echter geen verschil tussen deze stoffen. Ter vergelijking: koffie bevat drie keer zo veel cafeïne als thee. De kruidentheeën zoals munt, kamille, brandnetel, venkel en rooibos (of melanges ervan) bevatten dus geen theïne. Dit zijn namelijk kruidenaftreksels en in principe geen “thee”. Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Kruidentheeën die geschikt zijn tijdens de zwangerschap zijn o.a. Brandnetel thee, Kamillethee, Munt thee, Brandnetel & Citroengras, Bloesemmix en Rooibos.

Deze thee soorten kan je in de zwangerschap drinken.

  • Frambozenblad is een kruid wat bekend staat om de positieve effecten op de baarmoeder. Het maakt de baarmoederwand sterk en bevat vitamines, mineralen en ijzer. Het is aan te raden deze thee alleen in het 3de trimester te drinken. Na de bevalling kun je dit blijven drinken, het is goed voor het herstel van de baarmoeder en heeft een positief effect op de borstvoeding en het op gang komen van de melkproductie.
  • Gember is goed tegen (zwangerschaps)misselijkheid en geeft je kracht en levenslust. Het heeft een positief effect op je maag- en darmstelsel.
  • Kamille werkt ontstekingsremmend, de verlicht buikpijn, geeft rust en is een ideaal middel als je last hebt van brandend maagzuur. Overmatig gebruik kan braken opwekken, het advies is om maximaal 2 glazen per dag te drinken. Kamille kan ook gebruikt worden om te spoelen in de kraamweek (laat dit natuurlijk wel eerst wat afkoelen) het werkt verzachtend en ontstekingsremmend.
  • Brandnetelthee is niet bij iedereen geliefd. Het is wel een goede thee om vocht af te drijven door de stimulatie van de nieren. Het advies is om ca 2 kopjes per dag te drinken.

Deze soorten thee kan je beter laten staan.

  • Thee met zoethout of sterrenmix. Maximaal 2 glazen per dag, zoethoutthee bevat glycyrrhizine. Dit stofje zit ook in drop. Hierdoor kunt u vocht vasthouden en kunt uw bloeddruk hoger worden. Als je last hebt van een hoge bloeddruk is het advies om zoethout en sterrenmix te laten staan.
  • Venkel en anijs bevatten de stof anethol en estragol en kan in grote hoeveelheden ongezond zijn voor de baby. Het advies van het voedingscentrum is om het even te laten staan.
  • Pepermunt: niet te verwarren met verse munt die je in de horeca drinkt. Echte pepermunt (die pittige) is heel goed voor je spijsvertering maar geen goed idee als je last hebt van brandend maagzuur. Dit kruid maakt het alleen maar erger.
  • Salie: een kopje als je last hebt van verkoudheid of griep kan zeker geen kwaad. Te veel salie kan echter krampen geven in je baarmoederwand en ook kan het een nadelig effect hebben op de melkproductie.
  • Lavendel: in het eerste trimester van je zwangerschap kun je lavendel het best beperken. Lavendel behoort tot de zogenaamde bittere kruiden: deze kunnen je baarmoeder prikkelen. Iets wat je niet wilt in de eerste fase van je zwangerschap.
  • Vrouwenmantelthee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omdat deze thee ervoor kan zorgen dat de baarmoeder samentrekt, iets wat je in de zwangerschap niet wilt. In de kraamweek kan je deze thee drinken ter bevordering van het samentrekken van de baarmoeder.
Natuurlijk veranderen adviezen in de loop der tijd. Kijk voor de actuele informatie op de site van het voedingscentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *